Trends en cijfers

Aantal werkzoekenden

+1,3%

Werkzoekendenbericht maart 2020

Aantal vacatures

+0,9%

Vacaturebericht februari 2020

knelpuntberoepenlijst 2020

In de kijker: knelpuntberoepen 2020

Werkgevers blijven problemen ervaren om geschikt personeel te vinden. Ondanks de economische groeivertraging neemt de opgebouwde arbeidsmarktkrapte van de laatste jaren niet af. Het aantal beroepen waarbij werkgevers het moeilijker hebben om geschikte werknemers te vinden neemt jaar na jaar toe.

De zoektocht naar technisch personeel blijft ronduit problematisch. Ook binnen de gezondheids- en welzijnszorg zorgt de krapte voor problemen. Daarnaast blijven ook andere ‘klassiekers’ zoals ICT-specialisten, Chef-koks en vrachtwagenbestuurders een knelpuntberoep. Naast deze ‘vaste waarden’ zijn er in 2020 een aantal nieuwe knelpuntberoepen die hun oorzaak eerder lijken te vinden in de grote kloof tussen de verwachtingen van werkgevers en kandidaten.

Lijst knelpuntberoepen

Ook interessant

  • Heb je ook interesse in cijfers over aanverwante onderwerpen zoals bevolking, werkgelegenheid,...? Raadpleeg dan de website van onze collega's van het Steunpunt Werk.
  • Ontdek hoe je onze arbeidsmarktcijfers correct kan interpreteren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe publicaties van onze Studiedienst?

Dat kan! Abonneer je gratis en ontvang via mail de werkloosheids- en werkaanbodberichten, VDAB ontcijfert en andere interessante arbeidsmarktinfo.

Abonneer je gratis

Meer weten?