U bent hier

VDAB voortrekker ethisch gebruik Artificiële Intelligentie

Op vrijdag 24 januari verscheen er een opiniestuk van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi in De Morgen, waarin ze stelt dat Artificiële Intelligentie (AI) discriminatie op basis van leeftijd, etniciteit of geslacht in de hand kan werken. Sihame beseft tegelijkertijd dat technologie nodig is om de uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te gaan. "We moeten wel waken over de bestemming van deze vooruitgang.", aldus El Kaoukibi.

Lees het opiniestuk 'Vrouw? Computer says no'

Gedelegeerd bestuurder van VDAB Wim Adriaens reageerde in een open brief van 26 januari.

"VDAB is een voortrekker van het ethisch gebruik van artificiële intelligentie. We delen de terechte bezorgdheden, en daarom pakt VDAB het bewust anders aan."

Hoe we dat doen?
Lees de reactie van Wim.

"We stellen transparantie voorop, en gebruiken AI enkel als het een duidelijk voordeel oplevert voor álle burgers. We vinden het cruciaal dat burgers vertrouwen kunnen hebben in hun overheid, ook als die AI gebruikt. VDAB staat voor een inclusieve arbeidsmarkt. Iedereen verdient het recht op werk. Al mijn collega’s zetten zich dagelijks in om kansen te creëren voor iedereen op de arbeidsmarkt, onder wie 55+’ers, vluchtelingen, mensen met een beperking, NEET-jongeren, mensen in armoede, mensen met een ziekte die weer aan het werk willen, en duizenden anderen.Het is met dat doel voor ogen dat mijn collega’s dagelijks keuzes maken, ook op onze IT-dienst."

#AI4good (ethisch gebruik van AI)

Meer informatie: 

Joke Van Bommel
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0499 41 81 35