U bent hier

VDAB bezorgt laptops aan cursisten

Sinds 17 maart zet VDAB zijn eigen opleidingen zo veel mogelijk digitaal verder. Om ervoor te zorgen dat alle cursisten de opleidingen op afstand kunnen volgen, bezorgt VDAB deze week 241 laptops aan cursisten die geen eigen toestel hebben. Zo wil de dienst ervoor zorgen dat de cursisten zo weinig mogelijk vertraging oplopen.

Sinds 17 maart zijn alle deuren van de locaties van VDAB gesloten, ook van de 70 opleidingscentra. In die opleidingscentra kunnen werkzoekenden praktische opleidingen volgen die toeleiden naar knelpuntberoepen. Dat gaat van elektromechanica, over commercieel bediende, tot dakdekker. 

VDAB zet al langer in op het digitaliseren van de praktische opleidingen. Digitale vaardigheden zijn een vereiste in zo goed als elk beroep. Daardoor konden sommige opleidingen onmiddellijk na het sluiten van de deuren online verder gezet worden. 

In andere gevallen werkten de lesgevers van VDAB de voorbije weken aan een digitale doorstart van hun opleiding. Daardoor kan VDAB sinds deze week die opleidingen geheel of gedeeltelijk digitaal aanbieden. Administratieve opleidingen zoals boekhouden of commercieel bediende, maar ook dispatcher, de opleidingen horeca en poets, technicus verwarmingsinstallaties of autotechnieken zijn enkele van de opleidingen die online volledig of gedeeltelijk verder gaan. Instructeurs gaan aan de slag met online leermodules, digitale leeromgevingen, coachen via videochat, en zetten online workshops of webinars op. 

Het digitaliseren van opleidingen is één zaak. Ervoor zorgen dat cursisten zonder eigen laptop kunnen deelnemen, is minsten even belangrijk. Daarom krijgen cursisten tijdelijk een laptop om de lessen online te kunnen volgen. Alle instructeurs belden tijdens de paasvakantie hun cursisten op. Daaruit bleek dat 241 een laptop nodig hebben. VDAB levert de laptops deze week aan huis. In sommige gevallen is ook een internetverbinding nodig. VDAB werkt daarom samen met Telenet en Proximus om ook dat tijdelijk te kunnen voorzien.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “VDAB biedt zijn opleidingen zoveel mogelijk op maat aan. Daardoor kunnen werkzoekenden op verschillende momenten starten met een opleiding en die op hun eigen tempo afwerken. Die aanpak is nu een groot voordeel. We willen ook niet dat iemand minder kansen krijgt omdat hij of zij geen eigen laptop heeft om de lessen te volgen. Daarom lenen we laptops uit aan onze cursisten. We willen inclusief te werk gaan en ervoor zorgen dat iedereen mee is.”

Meer informatie: 

Joke Van Bommel
woordvoerder VDAB
Tel: 02 506 12 34
Gsm: 0499 41 81 35