U bent hier

Studie knelpuntberoepen vanaf nu raadpleegbaar in 'Beroepen in Cijfers'

Begin 2020 publiceerde VDAB naar jaarlijkse gewoonte een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor de invulling van de vacatures moeilijker verloopt dan voor de andere beroepen. 

Op basis van deze lijst publiceert VDAB ook steeds een studie knelpuntberoepen, waarin per beroep dieper wordt ingegaan op de oorzaken van het knelpunt. 

Sinds dit jaar hebben we ervoor gekozen om de studie volledig te integreren in onze interactieve toepassing 'Beroepen in Cijfers'. Deze online tool geeft voor ieder beroep een handig overzicht van de kenmerken van de werkzoekenden met beroepsaspiraties voor dit beroep, de kenmerken van de ontvangen vacatures, de spanningsindicator en een volledig nieuw tabblad voor de knelpuntberoepen met informatie over het beroep en de oorzaken van het knelpunt.

De handige brochure 'Technicus industriële installaties? Werk gegarandeerd!' illustreert alle mogelijkheden van 'Beroepen in Cijfers' aan de hand van het beroep 'Technicus industriële installaties', in 2019 het eerste beroep binnen de top10 van de knelpuntberoepen. 

Deze integratie is een nieuwe stap om onze relevante arbeidsmarktinformatie zo gebruiksvriendelijk mogelijk aan het ruime publiek aan te bieden.

De data rond knelpuntberoepen dateren uit het pré-Corona-tijdperk, alle andere data worden maandelijks geactualiseerd. Uiteraard zal Covid-19 ook impact hebben op de toekomstige knelpuntberoepen, maar zowel de vernieuwde functionaliteiten van 'Beroepen in Cijfers' als de analyses met de achterliggende redeneringen uit de brochure blijven relevant. Veel knelpunten gaan immers al lange tijd mee, lijken structureel geworden, waardoor ze interessante referentiepunten zijn voor wie zich op zoek is naar een nieuwe start op de arbeidsmarkt.

Links:
vdab.be/trends/beroepen 

Meer informatie: 

Joris Ghysels
Manager dienst Monitoring VDAB
joris.ghysels@vdab.be
02 506 13 53

Joke Van Bommel
Woordvoerder VDAB
joke.vanbommel@vdab.be
+32 499 41 81 35