U bent hier

Wonen en werken in Guatemala

Patrick Vercoutere woont al 25 jaar in Guatemala, het land van de eeuwige lente. Patrick: "Neem die lente maar met een korrel zout want op 2.335 meter hoogte is de koude soms bijtend. Maar de prachtige natuur en gastvrije bevolking maken veel goed."

Van De Haan naar de vulkaan

In het begin van de jaren negentig trok Patrick vanuit omgeving De Haan naar Latijns-Amerika op zoek naar meer avontuur en uitdagingen. Uiteindelijk belandde hij in 1996 in Guatemala. 

"Ik kwam terecht in een fascinerende wereld waar je de vrijheid had om te doen wat je wou. Als ervaren scout verkende ik de natuur en beklom ik een vulkaan. Andere reizigers zagen dat ook wel zitten. Plots gidste ik groepen en klom ik drie dagen na elkaar dezelfde vulkaan op. Zo zette ik de eerste stappen als touroperator. Met wat lef en gevoel voor talen."

Adrenalina Tours

Het bedrijf van Patrick, 'Adrenalina Tours', groeide voorzichtig. "Er was weinig toerisme begin jaren negentig. Maar ons aanbod sloeg aan. We begonnen met een oude Volkswagen minibus uit de jaren zestig en groeiden uit tot een bedrijf met dertig medewerkers, twaalf bussen en honderden klanten van over de hele wereld."

Helaas sloeg corona genadeloos toe. Met besparingen tot gevolg. "Momenteel heb ik nog een derde van mijn personeel in dienst. Maar hoop doet leven. De reissector komt weer in beweging."

Verleid door fauna en flora

Patrick woont in het kleine dorpje 'La Esperanza' (de hoop) in het westen van Guatemala. "De natuur in dit land trekt me enorm aan. Twee oceanen, actieve vulkanen en een jungle met vogelsoorten die je nog nooit hebt gezien. En dat allemaal op een paar uur rijden. 

Combineer die natuur met een authentieke bevolking die je -ondanks de armoede- vriendelijk en open ontvangt. Dan wil je hier toch niet meer weg?"

Empresario distinguido

Patrick integreerde goed. "In 2003 adopteerde ik drie prachtige kinderen. Ondertussen werd ik zelfs grootvader. Mijn kinderen zijn Indiaans. Hierdoor werd ik ondergedompeld in de lokale cultuur. Van huwelijken tot begrafenissen en geboortes... Dankzij mijn kinderen mocht ik als buitenlander al die gebeurtenissen meemaken. Dat is een privilege."

Daarnaast engageert Patrick zich voor lokale initiatieven. "Ik was enkele jaren voorzitter van de lokale kamer van toerisme en van het Instituut voor toerisme op provinciaal niveau. Dit jaar verkoos mijn stad me tot 'empresario distinguido'. Ik ben heel trots met deze erkenning als lokale zakenman. Want ik geloof in toerisme als hefboom voor bewoners om op een eerlijke manier rond te komen. Daar zet ik me al jaren voor in."

Humo, Nutella en mosselen

Patrick mist België niet meer. "Dat gemis is na al die jaren stilletjes verdwenen. Om de twee jaar reis ik even naar België. Dan geniet ik wel van de kleine dingen. De krant of een Humo lezen, Nutella bij het ontbijt, lekkere mosselen…

Maar na enkele weken mis ik weer mijn leventje in Guatemala. Dan mis ik de vrijheid en de natuur. Om bijvoorbeeld in de auto te stappen en binnen het uur langs de oevers van een kratermeer te staan. Of op een zwart zandstrand.

Bovendien is België altijd een beetje bij mij want in Guatemala luister ik elke dag naar de actualiteitenprogramma's op Radio 1. Dat is mijn ritueel in de auto terwijl ik geniet van de omgeving. Een moment waarbij twee verschillende werelden even met elkaar versmelten."
 

 Website van Patrick: adrenalinatours.com

 
Stijn Mertens

Gepubliceerd in