U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Mijn flexi-job

Heb je een leuke baan, maar heb je af en toe zin in iets anders? Misschien is een flexi-job dan iets voor jou. Bediende Liesbet (34) kluste deze zomer na haar uren bij als serveerster in een chic restaurant. 'Ik vond het heerlijk! Ook al moest ik na mijn shift meer dan eens een pijnstiller nemen om de slaap te vatten.'

Liesbet: 'Al verschillende jaren werk ik als SEO-expert bij VDAB: ik zorg ervoor dat de website vdab.be beter gevonden wordt in Google, en ik analyseer onze bezoekerscijfers.

Dat is boeiend, maar het is een echte bureaujob met weinig klantencontact. Dat terwijl ik graag actief bezig ben en erg geniet van contact met klanten. 

Buiten mijn comfortzone

Daarom besloot ik om deze zomer naast mijn job als SEO-expert, een flexi-job in de horeca te doen. Dit leek me ideaal: een horecajob vergt fysiek veel, en je hebt er een massa klantencontact.

Hoe pakte ik dat aan? Zoals iedereen die een job zoekt: ik zocht een vacature als serveerster die me aansprak, en trok vervolgens mijn stoute schoenen aan om te solliciteren.

Place to be was een chic restaurant. Zo'n restaurant ligt ver buiten mijn comfortzone, maar net dat sprak me aan.

Ik heb af en toe eens een flinke professionele uitdaging nodig, denk ik.

Omdat ik nauwelijks horeca-ervaring had, vreesde ik dat de bazin me niet zou willen. Maar zij vond mijn motivatie en mentaliteit belangrijker dan mijn ervaring, dus mocht ik starten.

In het diepe

Ik draaide in augustus 5 shifts mee als serveerster in het restaurant.

Soms werkte ik 's middags, soms 's avonds. De klanten konden het meergangenmenu kiezen, of à la carte eten. Dat meergangenmenu was regelmatig anders.

Uiteindelijk moest ik bijna elke shift opnieuw alle gangen van het menu vanbuiten leren om ze te kunnen presenteren aan de tafels, met de juiste wijnen erbij.

Als je weet dat mijn 'opleiding' erin bestond om één shift mee te lopen met een collega, dan weet je dat ik snel in het diepe ben gegooid. Maar dat vond ik niet erg. Zo'n ervaring houdt me alert.

Tweede dessertje

Al bij al verliepen mijn shifts vlot. Ook al leverde mijn gebrek aan ervaring soms grappige situaties op.

Zo vroeg ik eens aan een klant die vlees bestelde hoe hij dat gebakken wilde: saignant, à point of bien cuit? De klant koos voor 'saignant'.

Maar toen ik mijn bestelling aan de keuken doorgaf, bleek dat het varkenshaasje was. En dan mag je die vraag niet stellen, dat moet altijd goed doorbakken zijn!

Dat ben ik schoorvoetend moeten gaan rechtzetten. Gelukkig konden we er allebei mee lachen.

Er was ook eens een tafel die naar hun dessert vroeg. Ik reageerde verbaasd met 'Ah, een tweede dessertje voor jullie?' omdat ik hun koffies op tafel zag staan - die komen normaal na het dessert.

Bleek dat mijn collega hun dessert vergeten was, en er geen sprake was van een tweede dessert. Een pijnlijke vergissing.

Pijnstiller

Of ik het leuk vond? Zeker weten. Ik leerde op korte tijd een heleboel nieuwe, toffe collega's kennen. En het contact met de klanten was helemaal mijn ding.

Ook het actief fysieke aspect vond ik super. Ik draag altijd mijn stappenteller en tijdens één shift kwam ik makkelijk aan mijn dagelijkse doel van 10.000 stappen.

's Avonds kwam ik afgepeigerd thuis, maar volgens mijn man straalde ik. En zo voelde ik me ook. Ook al heb ik meer dan eens een pijnstiller moeten nemen om de slaap te vatten. Zoveel pijn had ik in mijn benen.

Volgende zomer ga ik zeker opnieuw een flexi-job doen. Tijdens het schooljaar is de combinatie van mijn gewone job en mijn gezin helaas te druk om er een tweede job bij te nemen.

Meer over flexi-jobs

Wanneer mag je werken als flexi-jobber?

 • Als je als werknemer minstens 4/5de werkt.
  Concreet wordt er gekeken of je 3 kwartalen geleden minimum 4/5de werkte. Wil je bijvoorbeeld in januari als flexi-jobber werken, dan moet je het jaar ervoor minimum 4/5de gewerkt hebben in april, mei en juni.

 • Als je gepensioneerd bent.

Wil je zeker zijn dat je kan werken als flexi-jobber? Neem dan contact op met de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Waar kan je aan de slag als flexi-jobber?

In 2015 werden de flexi-jobs in het leven geroepen voor de horeca als toegeving voor de komst van de witte kassa. In januari 2018 werd dit systeem uitgebreid naar de volgende sectoren: 

 • Broodbakkerijen

 • Handel in voedingswaren

 • Zelfstandige kleinhandel

 • Bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren

 • Middelgrote levensmiddelenbedrijven 

 • Grote kleinhandelszaken 

 • Warenhuizen

 • Kappersbedrijf & schoonheidszorgen

 • Fitness/bodybuilding 

 • Hotelbedrijf

 • Uitzendarbeid

Meer info over flexi-jobs

 

Ingrid Van Wanzeele 

Gepubliceerd in