U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Ecuador

Kevin leerde op vakantie in Ecuador de vrouw van zijn leven kennen. Al snel verhuisde hij heel zijn hebben en houden naar daar. Kevin: 'Het leuke aan Ecuador is dat het zo divers is.  Je hebt de Galapagoseilanden, de kust, het berggebied van de Andes en het regenwoud. Machtig mooi!'

Kevin (30): 'Mijn vader is in 2006 getrouwd met een Ecuadoriaanse vrouw die al 20 jaar in België woonde. Samen bezochten ze elk jaar haar familie in Ecuador. In 2011 besloot ik mee te gaan op vakantie. Ik fotografeer graag en ik keek ernaar uit om foto's te nemen van het mooie Zuid-Amerikaanse landschap. 

We reisden een maand rond en tijdens de laatste week leerde ik een meisje kennen. Het klikte enorm en we beleefden een aantal schitterende dagen samen. 

Toen ik terug in België was, hielden we contact. Vijf maanden later is ze naar België gekomen om m'n verjaardag te vieren. Op dat moment beseften we allebei dat we echt voor elkaar wilden gaan. En zo geschiedde. In januari 2013 ben ik met heel m'n hebben en houden in 3 valiezen naar Ecuador verhuisd. 

Fotograaf

M'n plan was om aan de slag te gaan als fotograaf. Dat was in het begin niet makkelijk omdat ik weinig Spaans sprak. Ik ben dan Spaanse les beginnen volgen gedurende 6 uur per week. Doordat ik beter kon communiceren, liep ook het werk vlotter. Er kwam al eens een opdracht binnen om een trouwfeest te fotograferen, of een modeshoot… Ik had het gevoel dat ik vertrokken was. 

Helaas werd er 2 maanden later in ons appartement ingebroken. Al m'n waardevolle spullen werden gestolen. Met het weinige spaargeld dat ik nog had kocht ik een nieuwe computer en camera zodat ik tenminste kon blijven werken.  Het was terug van nul af aan beginnen, maar met de hulp van mijn vriendin en m'n familie lukte het.

Bijleren

Intussen volg ik een opleiding grafisch ontwerp aan de universiteit. Dat was niet evident: er waren 30 beschikbare plaatsen en 200 kandidaten. Ik ben als 15e geëindigd. <lacht> De vakken liggen mij goed. Ik ben momenteel aan mijn laatste half jaar bezig. Als alles goed gaat, studeer ik af in maart 2021. 

Door deze opleiding kan ik klanten een ruimere waaier aanbieden. Zo heb ik onder meer de volledige branding van een nieuw hotel gedaan en werken we ook voor enkele grote bedrijven op freelance basis. Dat gaat van logo en huisstijl ontwerpen, tot website, briefhoofden en sociale media. M'n vrouw en ik doen dit samen. Inderdaad, intussen zijn we getrouwd en hebben we een zoon, Stefan, van 5 jaar oud. 

Heel gelovig

We wonen in Cuenca, een grote bergstad op 2.500 meter hoogte. De hoogte is iets waar je snel aan went. Anders is het met de culturele verschillen. Die zijn soms groot. Ecuadorianen zijn heel gelovig, en hier in Cuenca ook erg conservatief. Het feit dat m'n vrouw en ik samenwoonden voor we trouwden, was absoluut 'not done'.  

Wat nog? Het gebrek aan punctualiteit. Een uur te laat komen is volkomen normaal. En de alomtegenwoordige corruptie en bureaucratie. Als je niemand belangrijk kent, is het moeilijk om een goede job te vinden. De meeste mensen verdienen dan ook het minimumloon, ongeveer 350 euro per maand.  

Van alles wat

Het leuke aan Ecuador is dat het zo divers is. Je hebt de Galapagoseilanden, de kust, het berggebied van de Andes en het regenwoud. Je kan in de stad wonen, maar in 3 uur tijd ben je aan de Stille Oceaan, het regenwoud, of in de bergen. Afhankelijk van welke richting je uitgaat. 

Ik voel me hier zeker thuis. De familie van mijn vrouw is leuk en warm. Maar toch mis ik België. Ik mis, zoals een echte Belg, het lekkere bier. Mijn grootouders leven ook nog, maar vanwege de lange afstand en de dure vluchten, is bezoek moeilijk.

Later

Waar we nog van dromen? Lesgeven aan de unief in Ecuador. Mijn vrouw als handelsingenieur en ik als grafisch ontwerper. Dan zouden we wel eerst een tijd terug naar België moeten komen om daar een master aan de unief te volgen.  Ook voor Stefan zou het goed zijn om enkele jaren Nederlandstalig onderwijs mee te pikken. 

Ook het opzetten van een import-export zaak lijkt ons wel wat. Ecuador heeft veel te bieden: koffie, bananen, cacaobonen… En zelf droom ik van een grafische studio in het hartje van Antwerpen. Het zou fijn zijn om voor Belgische bedrijven en particulieren te werken. Al kan dat nu ook al natuurlijk. Dus laat maar komen!' <lacht> 

 

Website: www.kavstudiovisual.com

E-mail: kevin@kavstudiovisual.com 

 

Elke Duprez

Gepubliceerd in