U bent hier

Help, hooikoorts

Heb je in de lente af te rekenen met hooikoorts? Dat is extra lastig in coronatijden, want de symptomen doen denken aan coronaklachten. Hoe kom je deze periode zo comfortabel mogelijk door? Acht tips.

Blijf rustig

Als je elk jaar last hebt van hooikoorts is het niet vreemd dat je ook dit jaar in de lente veel moet hoesten en niezen. Zolang je de symptomen herkent van andere jaren en ze niet heftiger of 'anders' zijn, moet je niet panikeren en de deur van het coronatestcentrum platlopen. 

Blijf rustig, neem trouw je hooikoortmedicatie en verzorg jezelf zodat je zo weinig mogelijk last hebt van je hooikoortsklachten. 

Heb je toch twijfels? Bel dan naar je huisarts en laat je testen.

Kies 's morgens een verse outfit

Stuifmeelkorrels hechten zich makkelijk aan textiel. Kies daarom 's morgens voor een vers gewassen outfit, ook al oogt de kleding die je gisteren droeg nog fris. De wasbeurten dienen niet alleen om vlekken en geurtjes aan te pakken, maar ook om stuifmeel te verwijderen.

Verlucht je werkplek enkel 's morgens

Werk je thuis? Zet enkel 's morgens de ramen open, wanneer er nog niet veel stuifmeel in de lucht aanwezig is. Hou de ramen voor de rest van de dag gesloten.

Werk je samen met collega's in dezelfde ruimte? Vraag aan je werkgever om antipollenhorren te plaatsen. Zo kunnen jullie de werkplek goed verluchten terwijl de ruimte stuifmeelvrij blijft.

Bescherm jezelf als je naar buiten gaat

Als je last heb van hooikoorts, blijf je best zoveel mogelijk binnen om contact met stuifmeel te vermijden. Ga je toch naar buiten? Neem dan je voorzorgen.

  • Draag een zonnebril: zo bescherm je je ogen tegen rondzwevend stuifmeel.
  • Smeer vaseline op en rond je neus: dan blijven de pollen plakken in de crème, en dringen ze niet binnen in je neus.
  • Was je handen als je terug binnen bent. Zo wrijf je de pollen die aan je handen kleven later niet ongemerkt in je ogen of je neus. Was ook je ogen en je gezicht.

Kies het juiste moment om buiten te sporten

De concentratie stuifmeel in de lucht is vlak na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook 's ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

Gebruik papieren zakdoeken

In een stoffen zakdoek blijft meer stuifmeel plakken. Gevolg: telkens als je je zakdoek gebruikt, breng je dat stuifmeel in contact met je neus. Dat is geen goed idee. Door papieren zakdoeken te gebruiken, kan je dit vermijden.

Neem maatregelen voor een goede nachtrust

Tijdens het hooikoortsseizoen doe je er goed aan om:

  • je slaapkamer alleen 's morgens en 's nachts te verluchten. Dan zweeft er minder stuifmeel door de lucht.
  • je haar te wassen voor je in bed kruipt. Zo neem je de stuifmeelkorrels die aan je lokken plakken niet mee tussen de lakens.
  • je uit te kleden buiten de slaapkamer. Zo dringen de stuifmeelkorrels die aan je kleding kleven je slaapvertrek niet binnen.

Hou de site Airallergy.be in het oog

Op AirAllergy.be vind je heel het jaar door updates over het verloop van het stuifmeelseizoen: je ziet wanneer welke planten bloeien, en wanneer ze allergische reacties uitlokken.

Heb je geen idee waarvoor je allergisch bent? Dan kan je op het moment dat je last hebt de site raadplegen, en ontdekken welk stuifmeel de boosdoener is.

 

Ingrid Van Wanzeele

Gepubliceerd in