U bent hier

Dit is een artikel uit het MagEzine-archief.

Wonen en werken in Londen

Het was al jaren Stefanies droom om naar Londen te verhuizen. In 2015 zette ze de stap. Intussen is ze al twee keer verhuisd en van job veranderd. Maar een ding blijft onveranderd: haar liefde voor de stad. Welkom in Londen, waar de meeste werknemers op kot zitten, en er doorgaans niet geluncht wordt.

Stefanie (29): 'Toen ik naar Londen verhuisde ben ik eerst aan de slag gegaan als sociale-media-adviseur bij Sitel. Ik was er verantwoordelijk voor de sociale-mediakanalen van Philips Nederland en België.  Dat heb ik zes maanden gedaan. Toen vond ik mijn droomjob bij VisitBritain. VisitBritain is de officiële shop van de Britse toeristische dienst. We verkopen biljetten voor het openbaar vervoer, tickets voor attracties, sightseeing tours…

Open overleg

Ik werk er als sales en product executive. Ik beheer de website en schrijf er teksten voor. Verder ben het aanspreekpunt voor partners, zoals bijvoorbeeld London Eye en Madame Tussauds. Wat leuk is, is dat ik veel vrijheid heb in mijn job. En dat ik vaak word uitgenodigd om naar attracties of voorstellingen te gaan. Zo ben ik onlangs naar het toneelstuk Young Frankenstein gegaan en heb ik met mijn ouders een prachtige 'dinner cruise' op de Thames gedaan.

De werkcultuur is heel anders dan in België. Ik vind de mensen hier ambitieuzer en gemotiveerder. En er is veel overleg. Ik heb wekelijks vergaderingen waarin we bespreken welke problemen er zijn binnen de organisatie en hoe we die kunnen aanpakken. Een keer per maand zit ik samen met mijn baas. Dan hebben we het over mijn persoonlijke ontwikkeling en m'n functioneren. Niet onbelangrijk, want mijn prestaties bepalen de grootte van mijn bonus op het einde van het jaar.

Op kot

Een goede woning vinden in Londen is een heel karwei! Onze eerste woonst was een kleine flat in het noorden van Londen waar we de badkamer moesten delen met andere flatgenoten. Dat klinkt wat raar, maar het is hier zeker niet ongewoon. De meeste jonge werknemers doen aan flatsharing. Dat is vergelijkbaar met op kot gaan. Ze hebben een eigen kamer in een appartement of huis en delen badkamer, keuken en woonkamer met de andere inwoners.

Na vijf maanden zijn we verhuisd naar het zuiden van Londen. Daar hebben we ongeveer een jaar gewoond. Ten slotte hebben we ons droomhuis in South Norwood gevonden: een mooie, ruime flat in Victoriaanse stijl. En in maximum een half uurtje zijn we in het centrum. Supercomfortabel dus!

Beleefd

Wat zo leuk is aan Londen zijn de talloze gratis musea. Eigenlijk ben ik gewoon verliefd op deze stad. Voor een grootstad is het behoorlijk netjes en de historische gebouwen zien er adembenemend uit in het avondlicht. Ik ben nog elke dag onder de indruk als ik hier rondloop. Daarnaast is het een ideale uitvalsbasis om de rest van de UK te verkennen. Zo ben ik al naar Oxford, Portsmouth en Edinburgh geweest.

Wat me ook aangenaam verraste is hoe beleefd de mensen zijn. 'Please' en 'excuse me' zijn woorden die je voortdurend hoort, en ik merk dat ik dat intussen ook heb overgenomen.

Frituurfrietjes

Ik heb het hardst moeten wennen aan het eten. Ik eet heel graag frieten van het frituur, en dat vind je hier niet. Je hebt natuurlijk wel fish & chips shops en McDonald's, maar dat is toch niet hetzelfde. Na een tijdje weet je wel in welke supermarkt je bepaalde producten kan vinden. Zo is er vlakbij onze flat een Aldi die regelmatig Belgische chocolade verkoopt. En wat ik niet vind, dat breng ik mee van België. Ik vertrek om de twee à drie maanden met een lege koffer, en keer met een volle koffer met eten terug! <lacht>

Ook de eetgewoontes van de Britten liggen me niet. Het valt me op dat ze weinig zelf koken. Ze gaan vaak 'take out' halen of eten een kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt. En ze skippen vaak de lunch. Niet meteen gezond. Daarnaast drinken ze ook meer koffie en alcohol. Elke vrijdag verzamelen ze na het werk in de pub. Dan zit het er vol met mannen in pak.

Baksteen

In mijn vrije tijd lees en schrijf ik veel. En verder krijg ik zo veel gratis tickets dat ik wel altijd iets te doen heb. Zo werd ik eerder deze week voor een theaterstuk uitgenodigd en heb ik in het weekend een tour van de Royal Albert Hall gekregen met nadien een 'afternoon tea'.

Mijn toekomstplannen? Ik zou graag een huis kopen. Liefst in centrum Londen. Al heb ik ook al wel overwogen om op lange termijn naar de rand van Londen of zelfs Edinburgh te verhuizen. Maar dat zal allemaal afhangen van mijn positie bij VisitBritain.'

 

E-mail: stefanie_sybens@hotmail.com

 

Elke Duprez

 

  • Wil je ook graag getuigen over je ervaring in het buitenland? Mail naar de redactie.

  • Lees meer getuigenissen over wonen en werken in het buitenland.

Gepubliceerd in