U bent hier

Tips en getuigenissen rond burn-out

gloeilampen
© Shutterstock

In het VDAB-MagEzine verschenen heel wat boeiende artikels over burn-out. We zetten ze voor je op een rijtje.

 • Medewerkers die geveld werden door een burn-out getuigen. Hoe tuimelden ze de dieperik in? Hoe hervonden ze hun energie? En welke lessen leerden ze?
 • Burn-out breidt uit
  Ken je iemand die een burn-out heeft gehad? Wellicht wel, want de laatste jaren nam het aantal werknemers die opgebrand raken fors toe. Krijgen mensen tegenwoordig te snel het etiket burn-out opgeplakt of wint de ziekte echt terrein? We vroegen het aan dokter en stressexpert Luc Swinnen. Z’n antwoord is duidelijk: “De ziekte breidt uit.”

 • Opgebrand
  Een burn-out is een langzaam, sluipend proces dat vooral gemotiveerde en toegewijde mensen treft. Stress- en burn-outexperte Nell van de Ligt legt uit hoe het zover kan komen en geeft tips om je er tegen te beschermen. Een getuige vertelt: ‘Ik kon niet naar mijn werk, want ik wist ineens niet meer hoe ik moest autorijden. Ik huilde als een kind.”
   

Ook interessant: bore-out

 • Guido's gedacht: na de burn-out, de bore-out
  "Is het niet de verantwoordelijkheid van een werkomgeving om ervoor te zorgen dat medewerkers niet alleen gemotiveerd blijven, maar vooral dat ze zich niet beginnen vervelen? Niet op routine draaien, en nieuwe aspecten van hun werk kunnen blijven ontdekken? Er zijn zoveel mogelijkheden om dat te doen." 
   
 • Ziek van verveling
  Marie: "Toen ik als administratieve kracht werkte, zaten mijn taken er al om 10 uur 's morgens op. Ieder extra klusje maakte me dolgelukkig. Ik heb zelfs preventief postzegels geplakt. 's Avonds voelde ik me murw en prikkelbaar." Ongeveer 15% van de werknemers verveelt zich te pletter, zo blijkt. Een nieuw begrip is geboren: 'boreout'.